1998 · Rustic in Bodio Lomnago (VA)

The project involves the recovery of a rural building inside a courtyard existing in the old town of Bodio Lomnago with the formation of two new housing units.
He attended the existing building respecting the architectural and structural features, with the adjustment for the sole purpose of housing volume keeping the ratio of solids and voids of the status quo.
Which models of the project have taken those elements found in the rural villages of the hilly area of ​​Varese. The rustic buildings still exist in the town of Bodio are in fact extraordinary examples of simplicity and sincerity constructive and are the latest examples of rural architecture.
It was therefore decided to respect the structure of the building in its simplicity and dignity of composition, trying to eliminate the superfluous additions over time. The building faces north on a common courtyard accessible by a carriage road (Via Cadorna) through a passage time required for the transit of large farm wagons, housed in the main body of one of the houses that surround such court. To the south it opens onto a private garden surrounded by a wall made of stone, the wall that still forms the border between the town and the countryside.
From the garden there is in fact a beautiful view over the meadows and woods, accessible through via Del Pozzo.
As for the larger unit, identified with the letter “A”, you have changed the internal section of that portion of the building probably born with features of stable and hayloft above. The new unit comes with a ground floor accessible from the common courtyard, a basement with an outlet in the garden, and a first floor with a terrace to provide adequate lighting and an outlet to the outside of the rooms. The new interior layout respects the simplicity of the old residences distribution, the living area and dining room with fireplace on the ground floor, the sleeping area with the rooms on the upper floors. An internal staircase with iron frame and wooden treads cherry disengages the ground floor and the first floor. Another rectilinear stone, still inside the building and arranged along the stone wall common to the neighboring property to the west, allows access to the garden from the living room and creates the connection to the basement. The existing brick pillars on the south side of the building are maintained as such, the only rear-end collisions are expected exterior doors in oak treated with transparent paint made from natural oil, respecting as much as possible to the rooms of the openings of the state of made. In particular, the structure of the frames binds directly to the wooden structure of the floors that appears to view fronts in North and South
The existing load-bearing walls of stone and brick tied to a mixture consisting of hard and mortar and lime have been left exposed. The new floors were made of wood – concrete with fir beams and wooden beads to view. This choice not only aesthetic but motivation was dictated by the need to obtain a structure of the floors as light as possible for not burdening them with heavy weights on the existing walls in stone. The project involves the recovery of a rural building inside a courtyard existing in the old town of Bodio Lomnago with the formation of two new housing units.He attended the existing building respecting the architectural and structural features, with the adjustment for the sole purpose of housing volume keeping the ratio of solids and voids of the status quo.Which models of the project have taken those elements found in the rural villages of the hilly area of ​​Varese. The rustic buildings still exist in the town of Bodio are in fact extraordinary examples of simplicity and sincerity constructive and are the latest examples of rural architecture.It was therefore decided to respect the structure of the building in its simplicity and dignity of composition, trying to eliminate the superfluous additions over time.The building faces north on a common courtyard accessible by a carriage road (Via Cadorna) through a passage time required for the transit of large farm wagons, housed in the main body of one of the houses that surround such court.To the south it opens onto a private garden surrounded by a wall made of stone, the wall that still forms the border between the town and the countryside.From the garden there is in fact a beautiful view over the meadows and woods, accessible through via Del Pozzo.As for the larger unit, identified with the letter “A”, you have changed the internal section of that portion of the building probably born with features of stable and hayloft above.The new unit comes with a ground floor accessible from the common courtyard, a basement with an outlet in the garden, and a first floor with a terrace to provide adequate lighting and an outlet to the outside of the rooms.The new interior layout respects the simplicity of the old residences distribution, the living area and dining room with fireplace on the ground floor, the sleeping area with the rooms on the upper floors. An internal staircase with iron frame and wooden treads cherry disengages the ground floor and the first floor.Another rectilinear stone, still inside the building and arranged along the stone wall common to the neighboring property to the west, allows access to the garden from the living room and creates the connection to the basement.The existing brick pillars on the south side of the building are maintained as such, the only rear-end collisions are expected exterior doors in oak treated with transparent paint made from natural oil, respecting as much as possible to the rooms of the openings of the state of made.In particular, the structure of the frames binds directly to the wooden structure of the floors that appears to view fronts in North and SouthThe existing load-bearing walls of stone and brick tied to a mixture consisting of hard and mortar and lime have been left exposed.The new floors were made of wood – concrete with fir beams and wooden beads to view. This choice not only aesthetic but motivation was dictated by the need to obtain a structure of the floors as light as possible for not burdening them with heavy weights on the existing walls in stone.